Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği “Tecrübe Konuşuyor” projesinin Erzincan ayağı gerçekleşti. Erzincan’da TRT Spor Spikeri Erdoğan Arıkan, Milli Güreşçi Recep Kara ve Milli Boksör Onur Şipal gençlerle bir araya geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Tecrübe Konuşuyor” projesi kapsamında alanlarında tanınmış, tecrübe sahibi isimler gençlerle bir araya gelerek bilgi ve birikimlerini paylaşmaya devam ediyor. Projenin Erzincan’da gerçekleştirilen ayağında TRT Spor Spikeri Erdoğan Arıkan moderatörlüğünde Milli Güreşçi Recep Kara ve Milli Boksör Onur Şipal gençlerle buluştu. 21 Mayıs 2015 tarihinde Erzincan Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda gençler Milli Güreşçi Recep Kara ve Milli Boksör Onur Şipal’in hayat hikâyelerini, tecrübe ve önerilerini dinledi. Programa Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü V. Burak Mumcu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve yüzlerce genç katıldı.

Yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti ifade eden Spor Programcısı Erdoğan Arıkan projeyi hayata geçiren Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür etti. Tecrübe Konuşuyor Projesi ile tercihlerini iyi yapmış kendi alanlarında başarılı olmuş isimlerin gençlerle buluşarak deneyimlerini paylaştıklarını ifade eden Arıkan, Milli Güreşçi Recep Kara ve Milli Boksör Onur Şipal’in hayat hikâyelerini, tecrübe ve deneyimlerini paylaşmaları için sahneye davet etti. Sıcak ve samimi bir ortam gerçekleştirilen sohbette Milli Boksör Onu Şipal’in Fenerbahçeli olduğunu belirten Arıkan, Milli Güreşçi Recep Kara’ya tuttuğu futbol takımını sordu. Milli Güreşçi Kara memleketi olan Samsunspor’u tuttuğunu belirtti. Süper Lig’de şampiyonluk yarışının Fenerbahçe ve Galatasaray arasında geçtiğini belirten Erdoğan Arıkan “34 hafta boyunca şampiyonluk yarışı verilen bir futbol sezonunda Fenerbahçe ve Galatasaray’ın şu maçta çok çok iyi oynadı bana büyük bir keyif verdi ve şampiyonluğu hak etti diyeceğiniz maç sayısı kaç arkadaşlar? 34 haftalık bir maratonda bir şampiyon adayı eğer bize sadece 2 kere 3 kere iyi futbol ile maç kazanıp puan almışsa bunun tartışılması lazım. Maalesef ülkemizde olaylara pek doğru bakamıyoruz. Sadece kazanmayı düşünen, kazanmak odaklı bakan bir bakış açımız var ama bunun yanında sporu iyi yapıyor muyuz? sahada güzel şeyler oluyor mu? Bunu iyi değerlendirmiyoruz. Bundan sonra olaylara böyle bakalım ve hak edenin hakkını verelim. Dünya bu işe şöyle bakıyor: Olimpiyat oyunlarında yoksanız, olimpiyat oyunlarında bir sporcunuz kürsüye çıkamamışsa dünya sporu sizi yok sayıyor. Bu açıdan futbolun dışındaki dallar çok önemli. Kendimize şu soruyu sormamız lazım Rio de Janeiro 2016 Olimpiyat Oyunları yapılacak. Olimpiyat madalyası şansı olan kaç sporcuyu biliyorsunuz ülkemizde. 2 kişiyi sayabiliyoruz. Hâlbuki çok daha fazla sayabilmeliyiz. Ben şimdi sizlere Fenerbahçe’nin 11’ini sayabilir misiniz desem tak diye sayarsınız. Fakat futbolun dışındaki spor bakış açısına da bakmak lazım. İşte bu konuda bugün güzel bir fırsat bizim için.” dedi.

“SPOR YAPMAYI KÜÇÜK YAŞLARDAN BERİ ÇOK SEVİYORDUM”

Genç yaşlarda başarılı bir sporcu olacaklarını düşünüp düşünmediklerini, ailelerinin ve çevrelerinin kendilerine destek olup olmadıklarını Milli Güreşçi Recep Kara ve Milli Boksör Onur Şipal’e soran Erdoğan Arıkan’a ilk olarak Milli Güreşçi Recep Kara cevap verdi. Kara 33 yaşında olduğunu belirtip 10 yaşındayken Samsun’da güreş sporu ile tanıştığını söyledi.  Kara: “ Ben 8-9 yaşlarındayken spora çok meraklıydım. Birgün sabah kahvaltısı yapıyoruz televizyonda atletizm yarışmalarını izliyorum. Anne ben atlet olacağım. Kayak yapan birini görsem anne ben kayacı olacağım. Anne ben yüzmeci, güreşçi, futbolcu olacağım şeklinde ne görsem onu olacağım diye söylerdim. Anneme hep böyle söylerken birgün annem bana baktı ve “Oğlum anlaşılan senden hiçbir şey olmayacak” dedi. Sporu küçük yaşlardan itibaren çok seviyordum. Güreş sporuna amcamın oğlu sayesinde başladım. Kendisi güreş ile ilgileniyordu. 10 yaşında ilkokulu bitirdim ve güreşe başladım. Ben ailemin tek çocuğuyum. Annem güreşçi olmamı hiç istemedi. Tek bir çocuğu olduğu için ve güreş sporunun zor olduğunu bildiği için annem istemedi fakat babam beni spora ve güreşe hep teşvik etti. Eğer sporcu olmasaydım baba mesleği olan elektrik tesisatçısı olurdum. Ama şükürler olsun bir yola çıktım ve azmettim. Hedeflerimize ulaştık.” Şeklinde konuştu. Abisinin futbol oynamaya gidiyor adı altında evden çıkarak boks yapmaya gittiğini ve kendisinin de bu sayede boks ile tanıştığını belirten Milli Boksör Onur Şipal boksa 8 yaşında başladığını söyledi. Abisinin boks antrenörünün kendisini de spora davet etmesi üzerine boksa Bayburt’ta başladığını belirten Şipal 18 yıldır boks sporu yaptığını söyledi.

“TÜRK BAYRAĞINI GÖNDERE ÇEKTİRMEK TARİFİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR DUYGU”

Milli sporcuların başarı hikayelerini içeren videoların izlenmesinin ardından sporcuların başarı kazandıktan sonra neler hissettiğini soran Erdoğan Arıkan’a ilk yanıt Milli Güreşçi Recep Kara’dan geldi. Kara “23 senedir güreş ile sporla iç içeyim. Çok sıkıntılar çektik. Bu başarılar bir anda olmuyor. Başarıları elde edip madalyaları kazanında o çekilen sıkıntılar meşakkatlerin hepsi unutuluyor. Topluma, insanlara faydalı bir birey olmak toplumda önder olmak güzel bir duygu. 2 yıl oldu ben milli takımı bırakalı. 15 yıl Türk Milli Takımı’nda görev yaptım. Allah’a şükürler olsun Avrupa’da Dünya’da madalyalar kazandık. Türk Bayrağı’nı göndere çektirdik. Bu gerçekten çok güzel bir duygu. Avrupa ve Dünya şampiyonalarında özellikle herkes madalya kazanmaya geliyor. Sizde madalya kazanmak için mücadele ediyorsunuz. Ama en son final günü Türk Bayrağı’nı kürsüde görmek, İstiklal Marşı’nı bütün dünya ülkelerine dinletmek gerçekten tarifi mümkün olmayan bir duygu. Şükürler olsun biz bunları gerçekleştirdik.” Diye konuştu.

“TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU EN ÇOK BULUNAN SPORCULARDAN BİRİYİM”

13 yıldır Türkiye’de maç kaybetmeyen bir sporcu ünvanını elinde bulundurduğunu ifade eden Milli Boksör Onur Şipal: “13 yıl Türkiye’de hiç maç kaybetmedim. En çok Türkiye Şampiyonluğu bulunan sporculardan biriyim. Abimle spora başladığımızdan beri aramızda bir rekabet var. 24 kez ben Türkiye Şampiyonu oldum. Ben profesyonel olarak spora başladığımda abimin de 24 şampiyonluğu vardı. Seneye abim 25. Şampiyonluğunu alır ve beni geçer.” Dedi.

“HEDEF OLMADAN BAŞARI OLMAZ”

Olimpiyat oyunlarında yer almanın çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan Arıkan Türk sporunu daha ileriye götürmek için gençlerin neler yapması gerektiğini Milli Güreşçi Recep Kara ve Milli Boksör Onur Şipal’e sordu. Milli Güreşçi Recep Kara Türkiye’nin en son 2012 yılında 5 madalya kazandığını ifade ederek “Bizim mayamızda azim hırs ve mücadele ruhu var. Küllerinden doğan bir milletiz. Sporda da dünyada en iyi yerlere geleceğimize eminim. Gençlere tavsiyem ilk olarak gençlerin kendilerine bir hedef çizmesidir. Hedef olmadan bir ilerleme olmaz. Eğer spor yapacaksanız kendinize kısa orta ve uzun vadede bir hedef belirleyin. Bu hedef sizi her zaman canlı tutacaktır. Ben 10 yaşında başladığım güreş sporunda kendime bir hedef çizdim. 2004 yılında olimpiyatlara gideceğim ve şampiyon olacağım. 2005 yılında Kırkpınar’da Türkiye Başpehlivan’ı olacağım şeklinde hedefimiz çizdim. Bunları ay ay günlüğüme yazdım. 17 yaşında ben Konya Selçuk Üniversitesi’ne girdim. Girdiğimde tüm bu hedeflerimi günlüğüme yazdım. 1999 yılında yazdığımda 2004 yılında olimpiyatlara gideceğim ve bir yıl sonra da Kırkpınar’da Başpehlivan olacağım şeklinde yazdım ve imzamı attım. Onun için arkadaşlar sizde kendinize bir hedef koyun ve o hedef için ilerleyin. Hedefi olmayan sonuca ulaşamaz. ” Dedi.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Milli Güreşçi Recep Kara; “Genç arkadaşlarımız ileriki zamanlarda kabiliyetleri ölçüsünde hangi spor alanında çalışmak istiyorlarsa devletimizin çok büyük ve güzel olanakları var. Herhangi bir spor dalında kabiliyeti olan arkadaşımız üniversiteye özel yeteneği ile girebiliyor. Milli sporcu üniversitede devletten burs alıyor. Üniversite bitiminde de devlet KPSS şartı olmadan milli sporcunun atamasını gerçekleştiriyor. Ben bu imkandan faydalandım ve 2007 yılında sportif uzman olarak atamam yapıldı. Yeter ki sizler çalışın başarılı olun devletimiz her imkanı sunuyor. Bir işe gönül verir ve inanırsanız aşılmayacak hiçbir engel yoktur.” diye konuştu.

Programda konuklar, salondaki öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Program sonunda Erdoğan Arıkan, Milli Güreşçi Recep Kara ve Milli Boksör Onur Şipal’e Erzincan’a özgü Bakır İşlemesi tabak hediye edilirken salon içerisindeki seyirciler arasında yapılan çekilişte ise 3 kişiye mini iPad hediye edildi.