Erzincan’da Sarıkamış Harekatı’nın 103. yılı dolayısıyla "Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak" sloganıyla Sarıkamış Şehitleri’ni Anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Binlerce kişinin katıldığı anma yürüyüşünde Sarıkamış’ta şehit olan Mehmetçikler anıldı. Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi organizasyonunda Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit düşen Mehmetçikleri anmak için yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Erzincan Valisi Ali Arslantaş,3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu, Emniyet Müdürü Bülent Şensoy, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce genç katıldı. Yürüyüş öncesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürüyüşe katılanlara günün önemini vurgulayan üzerinde ay yıldız işlemeli ve Gençlik Şühedanın İzinde yazılı atkı ve bere dağıtımı yapıldı.

13 Şubat Spor Salonu önünde biraraya gelen gençler ve sporcular pankart ve Türk Bayrağı ile şehir stadı önünden başlayıp Ordu Caddesinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüp şehit olan Mehmetçikleri yad ettiler. Yürüyüş boyunca “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” sloganları atan gençlere yürüyüş güzergahı boyunca vatandaşlar destekte bulundular. Yürüyüş sonunda Cumhuriyet Meydanı’na toplanan vatandaşlara Erzincan Belediyesi Mehter Takımı tarafından marşlar eşliğinde konser verildi. Konserin ardından Sarıkamış Şehitleri için Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Program Sarıkamış Şehitleri için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Sarıkamış Harekatını anlatan şiirlerin okunması ile devam etti.

ŞANLI TARİHİMİZİN MİRASINI GENÇLERİMİZ TAŞIYOR

Düzenlenen yürüyüş hakkında bilgi veren Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu; “Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımızın organizasyonuyla Tüm Türkiye'de Sarıkamış Şehitlerini anmak için ecdadının izinden ayrılmayan gençlerimiz ile birlikte temsili bir yürüyüş düzenledik. Fedakar ecdadımızı anarken vefakar gençliğimizin bu yürüyüşe yoğun katılımı bizleri çok gururlandırmıştır. 7'den 77'e bu ruhu içinde barındıran bu yürüyüşe katılan herkese Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz adına teşekkür ediyorum. Şanlı bir tarihin mirasını biz gençler taşıyoruz. Vatan toprağının her karışında vatanımızı dün olduğu gibi yarında koruyacak evlatlarımız olacaktır. Bayrağımız hiç bir zaman gökten inmeyecektir. Bizler Sarıkamış Harekatında şehit olan vatan evlatlarımızı anmak için kısa bir yürüyüş düzenledik. Ecdadımızın Sarıkamış'ta yaşamış olduklarını bir nebze olsa anlayabildiysek ne mutlu bizlere. Sarıkamış'ta son sözleri Allahuekber olarak şehit olan şehitlerimiz olmak üzere bu topraklar için şehit olan evlatlarımıza saygı, rahmet ve şükranlarımızı sunuyorum." dedi.

Genç kuşakların Sarıkamış Harekatı'ndan önemli dersler çıkarması gerektiğini vurgulayan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise konuşmasında "Şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımıza kazılan Sarıkamış Harekatı bir yiğitlik destanıdır. Şartların tüm olumsuzlukları karşısında üstün cesaret ve sabır ile düşmanın bile takdirini kazanan Türk Askeri Sarıkamış Harekatında eşine az rastlanır mücadele örneği sergilemiştir. Kahraman askerimiz doğa şartlarına mağlup olmuş ve soğuk hava şartlarına rağmen bir adım bile geri çekilmeden donarak Hakk'a yürümüştür. Milletimiz şehitlerimizi toprağa değil buz tutan sinesine defin etmiş ve 103 yıldır hiç unutmamıştır. Bu harekat Çanakkale'nin Kut'ül Amare'nin, Kurtuluş Savaşımızın öncüsü olmuş kahraman Mehmetçik aynı iman ile vatanı savunmaktan geri durmamış ve 90 bin şehidimizin sızısını yüreğinde hissetmiştir. Sarıkamış Harekatı'nda yaşananlar genç kuşaklarımızın ibret alarak önemli dersler çıkarması gereken büyük kahramanlık tablosudur. Yüreklerde taşınan vatan ve bayrak sevgisi eşsiz bir sağduyu ve disiplin anlayışı ile birleşerek Mehmetçiğin en zor şartlara bile göğüs germesini sağlamıştır. Vatan sevdasıyla ölümü hiçe sayan bu kahramanlar nesiller boyu saygı ve minnet ile hatırlanmaya devam edecektir." şeklinde konuştu.

SARIKAMIŞ HAREKATI BİR YİĞİTLİK DESTANIDIR

Sarıkamış Harekatı'nda gösterilen yiğitlik ruhunun 15 Temmuz'da bir kez daha gösterildiğini belirten AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ise "Tarihi bir günün sene-i devriyesi 98 yıl önce Çanakkale'de yazılan destanın 130 yıl öncede Sarıkamış'ta Allahuekber Dağlarında Osmanlı torunlarının, ellerine kınalar yakılarak gönderilen kahraman askerlerimizin Sarıkamış'ta yazdıkları destan münasebetiyle toplanmış bulunuyoruz. Yürürken bu aziz gençlerimiz Tekbir getiriyorlardı. Allahuekber Dağlarındaki 90 bin şehidimiz sizin sesinizi,sadakatinizi duymuştur Allah'ın izniyle. Biz farklı bir milletiz. Bizim tarihimiz kahramanlık destanlarıyla doludur. Bizim tarihimizde yiğitlik, mertlik vardır.Vatan,bayrak,ezan için ölümleri düğün saymak vardır. Çanakkale'de,             Dumlupınar'da, Sakarya'da, 15 Temmuz'da, içimizdeki hainlerin kalkışmasında tarihin her döneminde bu dış güçlerin taşeronları var. Fakat Sarıkamış Şehitlerindeki ruh ne ise bugünde 80 milyon olarak o ruh ve heyecanı taşıyoruz. Ölene kadar da taşıyacağız. Dünden bugüne tüm şehitlerimize bu toprak için toprağın kara bağrına düşen tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

ŞEHİTLERİMİZ BU TOPRAKLARIN BİZİM OLDUĞUNU GÖSTEREN MÜHÜRLERİMİZDİR

Sarıkamış'ta çok zor şartlar altında üstün bir mücadelenin yaşandığını belirten Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise konuşmasında "103 yıl önce ecdadın yaşadığı hissiyatı anabilme onların duygu dünyasına biraz olsun dahil olabilme adına yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüş yaptık. 103 yıl öncede bu toprakları yurt etmek için şehit veriyorduk dün de Ademimizi şehit verdik. 15 gün önce Hakan'ı şehit vermiştik Erzincan olarak. Şehitlerimiz bizim bu toprakların bağrına koyduğumuz bu toprakların bizim olduğunu tescilleyen mühürlerimizdir. İnsan tarihinde yalnız geçmişini değil geleceğini de arar. Bizim geleceğimiz Çanakkale'dir, Sarıkamış'tır, Malazgirt'tir. 3. Ordu'nun komutanı Enver Paşa'ydı. Enver Paşa Genel Kurmay Başkanı idi. Buradaki mağlubiyetten maalesef ülkem insanı 7 yıl sonra haberdar oldu. Fakat aynı ordu Sarıkamış'tan 2,5 ay sonra Çanakkale'de 7 düveli dize getirmiş 6 ay sonra da Kut'ül Amare'de İngilizleri esir almıştı. Kimi askerimiz soğuktan kimi askerimiz de savaşırken Sarıkamış'ta şehit oldu. Şalı ordumuzun başka milletlerin yerinden kıpırdayamacağı şartlar altında savaştığını unutmayalım. Sarıkamış'ta ve bu vatan için şehit düşen tüm Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.